1711 - El Setge

El bloc del documental

Els civils

El rector de Bergús

D'aquest protagonista en tenim constància documentada, en especial per mitjà d'un document manuscrit per ell mateix que comença a redactar el gener de 1712 dient que les tropes franceses li han cremat tot l'arxiu i tots els béns que tenia dins de la parròquia. El rector de Bergús resta amagat al bosc des de l'arribada dels borbònics del comte de Muret, però un cop torna deixa constància dels desperfectes ocasionats a tota la zona.

La seva veu ens pot servir per conduir moltes experiències recopilades i documentades de pagesos que ho van deixar escrit i amb qui el rector va tenir contacte. També ens explicarà la història d'un guia, Solà de Riner, l'única constància que tenim del qual és que l'emperadriu el premia amb una paga vital·lícia com heroi de guerra per complir amb la seva tasca de forma tan eficient i arriscant la seva pròpia vida.

Més enllà d'això, tenim constància que Cardona queda completament buida dies abans de l'entrada dels borbònics (de la mateixa forma podem entendre que el castell té temps de proveir-se de menjar, aigua, munició i pedres). Quan Muret ataca la vila, només hi troba militars. La població havia fugit cap al bosc, i el rector de Bergús ens pot servir per explicar quines són les vivències de les que anirem descobrint-ne constància a mesura que avanci la investigació. De fet, anem darrere de la investigació d'un possible missatger que entrava i feia sortir correspondència, molt probablement xifrada, per mantenir contacte entre Starhemberg i el comte d'Eck.

Joan Pau Casals

En sabem poc però ho estem investigant. Oficial amb el grau militar de furriel (un caporal amb més competències organitzatives), i tot fa pensar que va liderar una companyia de voluntaris locals en la defensa del castell.

Pere Alba i Marquès

Governador polític de la vila i del Ducat de Cardona (equivalent a un alcalde), encarregat d'enviar els joves voluntaris sometents al front. Durant el setge és dins del castell donant suport en la coordinació i l'abastiment a Manuel Desvalls.

Propietari de Palà de Coma

Pagès terratinent benestant, que ha d'abandonar la seva masia (situada al Clot de Coma) i deixa constància d'algunes vivències en un dietari manuscrit. Se'n conserva l'original.

Notari Josep de Rúbies

Tresorer del Ducat de Cardona durant els anys de la Guerra de Successió. Deixà constància de les despeses i ingressos de la tresoreria durant els temps anteriors i posteriors al setge de Cardona. Gràcies als seus manuals coneixem els estralls comesos pels borbònics i pels austriacistes al castell durant el setge.

Joan Cererols, pagès

Al dietari d'aquest pagès de Cererols (Súria) hi trobem informació general sobre el setge i el pas de les tropes austriacistes a l'alçada de Súria (a 17 km de Cardona).