1711 - El Setge

El bloc del documental

L'entorn

L'entorn L'entorn L'entorn L'entorn L'entorn L'entorn L'entorn L'entorn L'entorn L'entorn L'entorn L'entorn

Pla de Bergús. Hi van acampar els grans exèrcits borbònics que es van proposar assetjar el castell. Van arribar des de Calaf (via Pinós) i La Seu d'Urgell (per Solsona). Es troba situat a uns 7 km del centre de la vila.

Boscos i muntanyes de les rodalies. És on una part de la població va buscar refugi durant el setge.

Camp de Sant Llúcia. Probablement una antiga plana situada damunt del pou vell de les mines de sal on els borbònics hi van instal·lar el seu camp principal. (Aquest espai s'ha pogut ubicar gràcies als mapes de l'època, un punt referencial, però pel canvi de la fesonomia del terreny i que el nom és inexistent és arriscat assegurar-ho amb total certesa). Va ser on es produiria l'últim atac austriacista, el 22 de desembre.

Pont de Malagarriga. Únic pont sobre el riu Cardener que permetia accedir a Cardona venint de Súria i Manresa. El van travessar i ocupar les tropes austriacistes del Baró de Battée a l'inici del setge, per planificar l'alliberament o bé protegir la rereguarda de Prats de Rei en cas que el setge tingués èxit.

Molí de Can Servera (Serrateix). Lloc on els Miquelets i Sometents del general Rafel Nebot van atacar i capturar un comboi borbònic amb queviures custodiat per la infanteria i cavalleria del coronel Baltasar Abarca. Des d'aquest punt, van aproximar-se a Cardona d'amagat, aprofitant la boira, fins a l'execució del primer atac d'alliberament del setge, al turó del Vilalta.

Valldeperes. Lloc on es concentraren els batallons del coronel Edward Stanhope abans d'atacar els campaments borbònics dels Escorials i de la Querosa.

Turó de la benzinera del Vilalta. És on es va produir el primer atac de les tropes del general Nebot contra els dragons borbònics que protegien la fortificació que hi havia al capdamunt del turó. Va tenir lloc el 21 de desembre de 1711 a trenc d'alba.

Pla de la Cort. Plana de l'antic mas de la Cort de Marbusca que va ser travessada per la cavalleria britànica i imperial abans de l'atac als borbònics que assetjaven Cardona.

La Coromina. Els austriacistes van arribar per donar socors a Cardona a través de la Coromina. Per controlar aquest nucli van guanyar una posició borbònica al pont romà sobre el riu Cardener.

La Querosa i els Escorials. És on hi va haver la batalla més ferotge del setge. A la Querosa, pel tipus de terreny escarpat, la batalla havia de ser cos a cos (per la impossibilitat de l'accés amb cavalls). Des d'aquests dos punts era fàcil accedir al bonete del castell i donar socors.